• Register
Apa itu seks?
PDF
Print
E-mail
Written by Dr. Siti Nurbaya   
Friday, 30 September 2011 12:42

Pada dasarnya seks adalah ekspresi identiti melalui gender (contohnya, laki-laki dan perempuan)*. Seks adalah sesuatu topik yang sensitif. Seks juga kompleks. Ada yang cuba untuk mendifinisikan seks dan akhirnya mereka mengelirukan pembaca. Apa pun definisi seks yang sebenar, ada beberapa konsep tentang seks yang anda perlu benar-benar faham untuk memelihara kesihatan anda dan juga untuk mengelakkan daripada mendapat penyakit. Konsep-konsep penting tentang seks adalah seperti berikut:

1. Memahami apa itu hubungan seks atau persetubuhan

2. Hubungan seks boleh membuat seorang gadis itu mengandung dan menyebaran HIV / AIDS dan penyakit kelamin

3. Tidak melakukan seks adalah langkah terbaik dalam mencegah kehamilan yang tidak diingini, HIV / AIDS dan penyakit kelamin

4. Anda hanya boleh melakukan hubungan seks dengan orang yang anda kahwin untuk mencegah HIV / AIDS dan penyakit kelamin (dengan syarat orang yang anda kahwin tidak dijangkiti HIV / AIDS dan penyakit kelamin)

5. Seseorang yang telah berpengalaman seks (orang yang sudah melakukan seks) harus tahu tentang seks selamat dan mengamalkannya jika mereka melakukan seks

Apa itu perhubungan seks atau persetubuhan?

Perhubungan seks atau persetubuhan adalah penetrasi zakar ke dalam faraj atau dengan kata mudah, zakar lelaki masuk ke dalam faraj perempuan. Tindakan ini adalah untuk menjadikan seseorang itu mengandung. Seorang perempuan boleh mengandung apabila sperma di dalam air mani masuk ke tubuh wanita, khususnya ke dalam rahim perempuan. Di dalam Islam, hubungan seks hanya boleh dilakukan antara seorang perempuan dan lelaki yang sudah berkahwin. Melakukan hubungan seks memang memberi nikmat walaubagaimanapun ia mempunyai kesan-kesan tertentu.

Dimana zakar laki-laki?

Zakar adalah sebahagian daripada alat kelamin lelaki. Alat kelamin lelaki ditunjukkan dalam gambar di bawah:

Sumber : www.myhealth.gov.my

Dimana faraj perempuan?

Vagina adalah sebahagian daripada alat kelamin perempuan. Ini adalah masa di mana seorang wanita keluar. Hal ini juga di mana bayi keluar ketika seorang ibu memberikan bayinya. Alat kelamin wanita digambarkan di bawah ini:

source: www.myhealth.gov.my

Persetubuhan atau perhubungan seks

Hubungan seksual adalah ketika zakar masuk ke faraj seperti dalam ilustrasi di bawah ini (pandangan keratan rentas):


 

Kesan perhubungan seks atau persetubuhan

Terdapat 2 kesan perhubungan seks yang penting

1. Seorang gadis yang sudah akil baligh dan melakukan hubungan seksual boleh mengandung

2. Hubungan seksual boleh menyebarkan HIV / AIDS dan penyakit kelamin

Menjauhi hubungan seks

Jika anda tidak melakukan perhubungan seks, anda tidak akan mendapatkan kesan dari hubungan seks. Ianya logik. Menjauhi hubungan seks adalah yang terbaik. Dalam hampir semua agama, anda diperlukan untuk menjauhkan diri dari seks sehingga anda sudah berkahwin. Ini adalah saranan yang baik. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ada dikalangan anak gadis dipaksa untuk terjerumus dalam melakukan hubungan seks. Ini seharusnya tidak terjadi. Anda tidak perlu melakukan sesuatu yang anda tidak mahu. Anda tidak boleh dipaksa untuk melakukan apa-apa yang boleh merosakkan diri sendiri. Jika ia tidak boleh menghormati keinginan anda untuk menjauhkan diri dari seks, dia tidak menghormati anda. Anda akan dihormati sebagai cara anda menghormati diri sendiri. Jika anda percaya bahawa anda layak diperlakukan dengan baik, berkeras untuk diperlakukan dengan baik dan anda akan dilayan dengan baik. Selalu luangkan masa untuk berfikir sebelum melakukan apa-apa

Mengapa hanya bersetubuh dengan seseorang yang telah anda kahwini?

Jika setiap orang hanya melakukan seks dengan orang yang mereka kahwini, penyebaran HIV / AIDS dan penyakit berjangkit sudah tentu akan sangat berkurangan. Kurang pasangan seksual sesorang maka dengan demikian mengurangkan penularan penyakit yang tersebar melalui hubungan seks. Namun, di Malaysia sebahagian besar HIV / AIDS merebak melalui penggunaan jarum dijangkiti di antara pengguna dadah suntikan. Jika suami atau isteri anda sudah memiliki penyakit berjangkit seksual dan anda melakukan hubungan seks bersamanya, anda boleh menjangkiti penyakit kelamin itu termasuk HIV/AIIDS.

Berpengalaman secara seks dan seks selamat

Jika anda sudah melakukan hubungan seks, anda dianggap berpengalaman secara seks .Anda mungkin tahu bahawa anda tidak sendirian. Anda mungkin tahu banyak teman-teman anda yang juga berpengalaman secara seks dan ini juga jelas dalam peningkatan jumlah mengandung sebelum nikah dan kes buang bayi di Malaysia. Saya sangat gembira bahawa anda sampai di portal ini dan membaca artikel ini. Adalah angat penting bagi anda untuk benar-benar memahami tentang seks, kesan hubungan seksual dan untuk benar-benar memahami mengenai seks selamat. Ini boleh menyelamatkan anda hidup!


Jika anda belum berkahwin, langkah yang terbaik adalah menjauhi diri terus daripada melakukan seks. Jika anda tidak melakukan seks, sudah tentu anda tidak akan mengandung dan seterusnya tidak akan dijangkiti dengan penyakit kelamin. Banyak yang mengatakan bahawa penggunaan kondom tidak 100% dalam mencegah kehamilan dan penyakit kelamin, tetapi jika digunakan dalam cara yang betul itu adalah hampir 100% berkesan dalam menghalang kehamilan dan penyakit kelamin.
Oleh kerana itu, anda perlu mempelajari cara untuk menggunakan kondom cara yang betul dan menggunakannya jika anda akan melakukan seks. 

Sebenarnya, hubungan seksual bukanlah satu-satunya cara bagi anda untuk mengungkapkan kasih sayang. Sebagai contoh, memeluk tanpa hubungan seksual masih boleh mengekspresikan perasaan kasih mesra anda kepada pasangan anda. 

Perlu diingatkan bahawa di dalam Islam, adalah berdosa untuk menyentuh seseorang yang berlawanan seks kecuali anda 'muhrim' atau anda telah berkahwin dengan dia. Jika anda adalah seorang Muslim, dan anda berpengalaman secara seksual , tidak terlambat untuk meminta pengampunan dari Tuhan dan seterusnya menjauhi daripada seks. Allah Maha pemaaf.


Jika anda berpengalaman seks, simpan nombor telefon saya dalam telefon bimbit anda iaitu 019-667-6969. Mungkin esok anda memerlukan nasihat dan pendapat  saya tentang kesihatan. Sila sms saya jika anda mempunyai pertanyaan tentang kesihatan. Ilmu yang betul tentang kesihatan akan memandu anda untuk membuat keputusan yang bijak dalam kehidupan anda. Keputusan yang bijak dalam kehidupan dapat memelihara kesihatan anda dan mengelakkan anda daripada mendapat penyakit

Written by : Dr. Siti Nurbaya binti Shahrir on 28/03/2010 @23:45

* sumber dari
www.myhealth.gov.my

 

Last Updated on Saturday, 16 April 2016 02:12